Sevgili Gençler
Yaşamınızın belki de en zor dönemeçlerinden birini geçmeye hazırlandığınız bu aşamada üniversite seçiminde karar vermenin ne kadar zor olduğunu bir rektör sıfatıyla değil her şeyden önce üniversite aşamasında çocuğu olan bir baba olarak çok yakından biliyorum. Rektörlüğünü yürütmekten onur duyduğum Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ankara ve İstanbul illerinin doğusunda kurulan ilk üniversite olması bakımından ülkemizin en köklü ve en saygın kurumlarından birisidir. Kurulduğu ilk günden bu güne kadar yetiştirdiği çok sayıda mezunuyla ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesinde önemli bir rol oynayan üniversitemiz, bu rolü çok daha etkin bir şekilde oynamaya devam edecek ve bu konuda kararlılığını sürdürecektir.
Yaşamakta olduğumuz teknoloji çağında, emeğin kullanımından ziyade bilgi kullanım becerisi öne çıkmaktadır. Avrupa Birliği altıncı çerçeve planı tematik alanlarından biri olarak öne çıkan bilgi teknolojisi; din, dil ve ırk sınırlarını aşarak bilgiye uluslararası bir nitelik kazandırmıştır. Buradan hareketle, Karadeniz Teknik Üniversitesi, eğitimini üstlenmiş olduğu öğrencilerinin en az bir yabancı dili iyi düzeyde öğrenebilecekleri tam donanımlı hazırlık okulu, bilişim alt yapılarını geliştirebilecekleri bilgisayar laboratuarları, teorik ve uygulamalı eğitim faaliyetlerini yürütebilecekleri teknolojik derslikleri ve laboratuarları sayesinde öğrencilerine sağlam bir kariyerin alt yapısını hazırlamış bulunmaktadır. Bu bağlamda, yaklaşık 1800 kişilik nitelikli ve deneyimli akademik kadrosu, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrencilerinin her konuda yardımına koşmaktadır.
İyi bir gelecek için güçlü bir eğitim kadar zengin bir sosyal yaşam da gereklidir. Her türlü sporun yapılabileceği çok sayıdaki sosyal tesis, kampüste öğrencilerin kullanımına sunularak onların ders dışı zamanlarını en iyi bir şekilde değerlendirmelerini sağlamaktadır ki bu bizim için büyük bir onur kaynağıdır. Su sporlarından dağcılığa, tiyatrodan halk oyunlarına kadar çok değişken bir yelpazeye dağılmış kol faaliyetlerinde her türlü olanak öğrencilerimiz için seferber edilmiştir.
Gelin siz de bu olanakları kaçırmayın, gelin siz de Karadeniz Teknik Üniversiteli olmanın ayrıcalığını hissedin ve yaşayın, siz de sizin için çalışanların faaliyetlerinden yararlanın. Bütün personelim adına sizleri dağların yeşiliyle denizin mavisinin buluştuğu ülkemizin en güzel kampüslerinden birine sahip olan Karadeniz Teknik Üniversitesine davet ediyorum. Gelin siz de ayrıcalıklı olun, yanılmadığınızı göreceksiniz.
Prof. Dr. İbrahim ÖZEN
REKTÖR
Eğitim ve Araştıma Olanakları
Kütüphane
Karadeniz Teknik Üniversitesi Merkez Kütüphanesi , çağdaş iç ve dış görünümü sahip olduğu materyal çeşit ve sayısı , nitelikli personeli ve tam otomasyona geçmiş hizmet anlayışı ile Türkiye’nin örnek kütüphanelerinden birisidir.Toplam 110.000 den fazla Türkçe ve yabancı dilde yazılmış kitap ile 50.000 den fazla süreli yayının bulunduğu kütüphanede binlerce dergi, kitap, yüksek lisans ve doktora tezleri internet ortamından kullanıma açılmıştır.
Bilgisayar Salonları, Bilgi İşlem
Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinin eğitimde kaliteyi yakalamasına katkıda bulunmak için bir çok bölümünde modern labaratuarlarıyla eğitim öğretim imkanları sağlamaktadır. Ayrıca bu iletişim çağında bilgisayar teknolojisinden faydalanabilmesi için her fakültede ve hemen hemen tüm bölümlerde modern donanımlı bilgisayar salonları oluşturmuş ve bu salonları yazıcılar ve projektörlerle donatılmıştır. İnternet bağlantılı tüm salonlarda isteğe göre akşam 21:00 ‘a kadar çalışabilmek mümkündür.
Eğitim ve faaliyetlerinin yanı sıra,Karadeniz Teknik Üniversitesinde çalışmakta olan akademisyenler ile yüksek lisans ve doktora çalışması yürüten öğrencilerin bilimsel araştırma faaliyet-lerinde kullanabilecekleri çok sayıda eğitim ve araştırma-geliştirme (AR-GE) laboratuarları kurulmuştur.
E-üniversite
E-üniversite, Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen her türlü eğitim-öğretim, araştırma ve idari hizmetin bilgisayar teknolojilerinin sağladığı imkanlar ile sunulmasını sağlayan projeler grubudur. Böylece öğrencilerin, akademisyenlerin ve diğer personelin bir çok hizmete bilgisayar ortamında hızlı bir biçimde ulaşması sağlanmaktadır. Bu proje kapsamında E-öğrenci, E-akademisyen ve E-kütüphane alt birimleri hazırlanmıştır. E-öğrenci ile Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerine derse yazılma, sınav sonuçlarını takip etme, traskript alma, e-posta adresi alma ve web sayfası alanı elde etme gibi hizmetler sunulmaktadır.
Destek Hizmetleri
Ulaşım
Trabzon’a başta karayolu olmak üzere,denizyolu ve havayoluya ulaşmak mümkündür.Bir öğrenci ve memur kenti olması nedeniyle, Trabzon’dan bütün önemli kentlere karayolu ile doğrudan otobüs seferleri yapılmaktadır.Şehir merkezinden kampüse dolmuş minibüs ve belediye otobüsleri düzenli olarak çalışmaktadır.Uluslararası Trabzon Hava Alanı‘ndan yurt içinde Ankara ve İstanbul’a ,yurt dışında ise Avrupa ve Asya’nın bir çok şehrine direk uçuşlar vardır.
Barınma
Üniversitemiz Merkez Kanuni kampüsü içinde Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı 1 kız, 2 Erkek ve bir karma öğrenci yurdu bulunmaktadır. Fatih Eğitim Fakültesi Kampüsü içinde 2 kız, 2 erkek ve bir karma öğrenci yurdu vardır. Ayrıca Trabzon şehir merkezinde de bir kız yurdu mevcuttur. Bunların dışında, Gümüşhane’de bir kız iki erkek yurdu, Sürmene’de ise bir karma yurt vardır.
Yine Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Muammer Dereli Kampüs'ünde üniversitemize ait karma bir yurt mevcutur.
Beslenme
Üniversitemiz öğrencilerinin büyük bir bölümü beslenme ihtiyaçlarını Merkez Kanuni Kampüsü'nde bulunan 800 kişilik öğrenci yemekhanesinden karşılamaktadırlar. Özel sektör tarafından işletilen yemekhanede öğrencilere ucuz bir fiyata öğle ve akşam yemekleri verilmektedir. Merkez Kanuni Kampüsü içinde değişik fakülte ve bölümlerin bünyesinde bulunan çok sayıda kantin ve kafeterya, öğrencilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmesine imkan tanımaktadır. Bu kantinler sağlığa uygunluk açısından sürekli olarak denetlenmekte ve fiyatlar da Üniversite yönetimi tarafından belirlenmektedir. Merkez Kampüs dışındaki bütün fakülte ve meslek yüksek okullarında bu tür olanaklar bulunmaktadır.
Banka , PTT , Alış-Veriş Hizmetleri
Karadeniz Teknik Üniversitesi merkez Kanuni Kampüsü'nde çeşitli bankaların şubeleri ile çok sayıda bankanın ATM'leri vardır.Çarşı binası , tam donanımlı postanesi, marketleri, hediyelik eşya - tuhafiye mağazası, kırtasiye, kitap ve KTÜ hediyelik eşya bürosu, berberi, kuru temizlemesi, lokanta ve kafeleriyle öğrencilerin tüm ihtiyaclarını karşılamaktadır.
Sağlık
Karadeniz Teknik Üniversitesi, ailesinden gelen hiçbir sosyal güvencesi olmayan öğrencilerin tüm tedavi giderlerini karşılamaktadır. Eğer öğrencilerin ailesi herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı ise, öğrencinin tedavisi o kurum tarafından yapılmaktadır. Acil durumlarda ise tüm öğrencilerin tedavileri Karadeniz Teknik Üniversitesi Mediko-Sosyal'de veya Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Acil Servisi'nde yapılmaktadır.
Sosyal Yaşam
Öğrenci Kulüpleri
Sualtı Kulübü ,Dağcılık Kulübü, Tenis kulübü, Havacılık Kulübü, Fotoğrafcılık Kulübü, Santranç Kulübü ve Çevre Kulübü kültürel,sportif amaçlı kulüplerden bağzılarıdır.Bu tür kulüpler,her yıl kendi alanları ile çeşitli etkinlikler düzenlemektedirler. Örneğin, Dağcılık kulübü; yılda bir çok kez Doğu Karadenizin dağlarında kamp ve tırmanma faaliyeti düzenlemektedir.Ovit ve Ağrı dağları zirve tırmanışları her yıl düzenli olarak yapılan dağcılık faaliyetleri arasındadır. Tenis kulübü;sürekli kurslar ve turnuvalar düzenlemekte, Santranç Kulübü de üniversitede ve Trabzon'daki çeşitli öğretim kurumlarında santranç turnuvası organize etmektedir.
Sosyal, Kültürel ve Sportif Etkinlikler
Karadeniz Teknik Üniversitesi, tesisleşme açısından ülkemizin en önde gelen üniversitelerinden biri olup, öğrencilerin her türlü sosyal,sportif, kültürel ve sağlık amaçlı ihtiyaçlarını karşılayabileceği çok sayıda olanağa sahiptir.****** Kültür Merkezi, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Tesisleri, Koru Tesisleri,Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi, merkez kampüs içinde bulunan sosyal ve kültürel tesislerden; Hasan Polat kapalı spor salonu, modern stadyum, olimpik yüzme havuzu, voleybol, basketbol,tenis ve mini futbol sahaları değişik amaçlı kullanabilecek spor tesislerinden; sauna salonu, sağlık(fitnes) salonu, ağırlık merkezi ise sağlık tesislerinden bağzılarıdır.
Başarıyı Ödüllendirme
Bölümlerarası Geçiş
Bölümlerarası geçiş; ÖSS sınavı ile herhangi bir bölüme yerleştirilmiş öğrencilerden, ilk yıl sonunda akademik ortalaması en az 4 üzerinden 2,70 olanların, kaydoldukları bölümün ait olduğu fakülte içinde bulunan ve kendi bölümüyle aynı puan türünde öğrenci alan bir diğer bölüme geçiş yapmasına olanak tanımaktadır. Her yıl sonunda bölümler tarafından ilan edilen kontenjana bağlı olarak, başvuran öğrenciler yıl sonu akademik ortalamalarına göre sıralanmakta ve buna göre seçim yapılmaktadır.
Çift Anadal Uygulaması
Çift anadal uygulaması; herhangi bir lisans programına devam etmekte olan ve bu programda üstün başarı sergileyen lisans öğrencilerinden isteyenlerin, aynı zamanda ikinci bir lisans diploması almasına yönelik bir uygulamadır. Öğrencilerin bu uygulamadan faydalanabilmeleri için, başvuru anına kadar kendi lisans programındaki tüm derslerini başarıyla tamamlamış olması ve genel akademik not ortalamasının da en az 4 üzerinden 3.2 olması gerekmektedir.
Yandal Uygulaması
Yandal uygulaması, çift anadal uygulamasının daha dar kapsamlısı olup, herhangi bir lisans programına devam etmekte olan ve bu programda üstün başarı sergileyen lisans öğrencilerinden isteyenlerin, aynı zamanda başka bir bölümden yandal sertifikası almasına yönelik bir uygulamadır. Bu uygulamadan faydalanmak için başvuru anına kadar genel akademik ortalamanın 4 üzerinden en az 2.7 olması ve seçilen diğer bölümden en az 20 kredilik dersin tamamlanmış olması gerekmektedir.
Burslar ve İş Alanları
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde okuyan fakir ve yardıma muhtaç öğrencilere her yıl Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından beslenme ve giyim yardımı yapılmaktadır. Ayrıca K.Ü. Güçlendirme Vakfı'ndan (KÜGEV) fakir öğrencilere para yardımı yapılmakta olup, çeşitli vakıf ve yardım kurumlarından da öğrencilere burs imkanı sağlanmaktadır.
Üniversitemizde okuyan başarılı ve yardıma
muhtaç öğrencilere yarı zamanlı çalışma imkanı sunulmaktadır. E-Üniversite Projesi kapsamında yürütülen teknik destek, yazılım, web programlama konuları ile bilgisayar salonları, Rektörlük Proje Üretim Merkezi, Kütüphane,Kültür Merkezi, Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi, Dış İlişkiler Ofisi, sağlık, spor ve sosyal tesislerde kısmi statüde çok sayıda öğrenci sigortalı olarak çalışabilmektedir.
Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca verilen bursların dağıtımı üniversitemiz tarafından yapılmaktadır.
Yurt Dışı Eğitim Olanakları
timini üstlendiği gençliğin tüm dünyadaki diğer gençlerle giriştikleri yarışta sürekli önde ve aranan olmalarını sağlayabilmek için, gerek teknolojik ve gerekse eğitim-öğretim açısından yeni hedefler belirlemiştir. Avrupa Birliği ile müzakere sürecini yaşamakta olduğumuz bu dönemde, diğer alanlada olduğu gibi, yüksek öğrenim alanında da Avrupa Birliği'ne üye gelişmiş ülkelerdeki eğitim-öğretim sistemi ile uyumluluk ve bütünleşme nihai hedefimizdir. Bu bağlamda Bologna süreci ile ilgilil gelişmeler süratle sistemimize entegre edilmektedir. Üniversitemizde kurulmuş bulunan Dış İlişliler Ofisi bu nihai hedefe yürümede son derece önemli bir rol oynamaktadır. Dış İlişkiler Ofisi aracılığı ile Avrupa, Amerike ve Japonya'da bulunan çok sayıda üniversite ve enstitüler ile ikili ilişkiler kurularak, üniversitemiz ile bu üniversiteler arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişiminden, ortak proje hazırlanmasına kadar her türlü bilimsel ve kültürel işbirliği başlatılmıştır.
Dış ilişkiler Ofisi Avrupa Birliği bünyesinde oluşturulan eğitim ve araştırma amaçlarına uygun bir şekilde yapılandırılarak, Karadeniz Teknik Üniversitesi'ndeki öğrencilerin ve akadamik personelin Avrupa Birliği fonlarından yararlanabilmesi için çalışmalar başlatılmıştır. Karadeniz Teknik Ünivesitesi ülkemizin AB eğitim-araştırma programlarına katılmaya hak kazandığı 2004 yılından beri Erasmus programını uygulamaktadır. Şu an itibari ile, üniversitemizin 15 AB üyesi ülkeden yaklaşık 30 farklı üniversite ile ikili anlaşmamız ve toplam 250 öğrencilik bir kontenjanımız vardır. Ocak 2007 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan Yaşam Boyu Öğrenme Programı'nın bir parçası haline getirilen Leonardo Da Vinci Programı'nıda aktif olarak uygulamaya kararlıdır. Bu programla özellikle mühendislik ve diğer uygulamalı branşlardaki öğrencilerimizin staj amaçlı olarak AB ülkelerine gönderilmesine azami gayret gösterecektir. Ayrıca, Comenius, Grundwig ve Youth gibi AB fonları da öğrencilerimizin kendilerini geliştirebilmesi adına yoğun olarak kullanılmaktadır.
Neden KTÜ ?
Türkiye' nin en eski dördüncü üniversitesi,
Denizin mavisi ile dağların yeşilinin bir araya geldiği, ülkemizin en şirin kampüslerinden birisi,
Dağcılıktan fotoğrafçılığa,tiyatrodan folklora, futboldan tenise kadar her türlü sosyal, kültürel ve sportif etkinlik olanaklarý,
Nitelikli ve deneyimli akademik kadro,
İngilizce Hazırlık Okulu ve birçok bölümde ingilizce destekli eğitim olanağı,
Teknolojik yeniliklere göre donanmış modern laboratuvarlar ve çağdaş eğitim-öğretim,
Bilgiye hızlı ulaşım için modern bilgisayar laboratuvarları ve her türlü internet alt yapısı,
Çift meslek anlamına gelen çift diploma elde etme olanağı ile yandal seçeneği,
Başarılı öğrencilere ödül ve kampüs içinde yarı zamanlı çalışma olanakları,
İhtiyaçlı öğrencilere yardım ve burslar.